arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. kiedy wynaleziono kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film