makarony z mozzarellą

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – faktycznie należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.