Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak schematycznych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film